top of page
  • Foto van schrijverDanielle

Rondje Hollandse & Brabantse Biesbosch

Bijgewerkt op: 30 mei 2022

Op de fiets natuurlijk! 55 km vanaf het hart van het gezellige West-Brabantse Zevenbergen
Zullen we naar Breda? Ja hoor! Om half 12 bij ‘t knijn op de Markt in Zevenbergen .. Dat was het idee. Jazzfestival in Breda; dat betekent mensenmassa’s en veel geluid.. heel gezellig, maar we besluiten terplekke om toch maar om in tegengestelde richting te vertrekken. Het wordt Dordrecht. Althans … mits er geen spontane D-tour opborrelt.. We checken eerst even in de haven van Moerdijk of het pontje naar Strijen Sas gaat en ja hoor, die vaart, maar we moeten er nog een uur op wachten..

Toch maar de Moerdijkbrug over Ik vind dat toch een beetje spannend; de brug is hoog en lang, de reling laag en het verkeer raast met hoge snelheid langs, maar eenmaal aan de Zuid-Hollandse kant wacht de beloning.

We slaan rechtsaf en rijden al vrij snel de Hollandse Biesbosch in: op nog geen 20 km van huis. Met slechts wat tegemoetkomende fietsers in het vizier fietsen we door sappig groene natuur, langs kreken en langs de grotere vaarwegen. Rust, ruimte. Met een flinke bries in de rug bereiken we na 10 km de 'Kop van het Land', waar we bij de gelijknamige herberg neerploffen achter een cappuccino en iets lekkers van de bijzondere kaart. Wat een superplek met een ontvangst en prijsniveau die tegenwoordig steeds schaarser wordt!


Contact

Door het beperkte aantal tafeltjes op het terras schuiven andere gasten bij ons aan en hebben we al snel wat leuke gesprekken, maar we moeten door. De pont op naar de overkant richting Werkendam en de Brabantse Biesbosch. Dit voor slechts 1 hele euro per persoon. Tijdens deze minicruise raken we aan de praat met twee wielrenners.. zij kwamen uit het vestingstadje Ravenstein aan de Maas en moesten nog 85 km..

De vestingsteden Grave, Ravenstein & Megen wordt onze volgende reis.. met de auto dan wel ..


Aan de overkant volgen we het fietspad van 2.5 km naar het museumeiland en daar moet je beslist gaan kijken. Het design van het museum is op zich al de moeite waard, maar als je iets wilt leren over het ontstaan van de Biesbosch en zeker ook wat het water betekent voor ons Nederlanders, dan is dit een hele leerzame plek!

De kaart van Europa die een kwartslag is gedraaid, laat heel goed de Delta zien waarin wij leven ! Het afwateringsgebied voor de Alpen en de diverse rivieren met aan de andere kant de zee… Je vraagt je vast wel eens af waarom mensen op een vulkaan wonen.. wij doen feitelijk hetzelfde maar dan ‘onder water’ ..


Naar huis

Als we uitgekeken zijn hervatten we onze tocht door een prachtig stuk natuur en de idyllische Spieringsluis richting de Anna Jacominaplaat, vanwaar de pont ons voor 3.5 euro in een kwartier overzet naar Lage Zwaluwe. Er mogen maar 12 personen mee aan boord dus de wachttijd kan lang zijn. Wij waren nummer 10 en 11 gelukkig, dus rond kwart voor 5 stonden we met droge voeten weer op vaste Brabantse grond voor de laatste 10 km naar huis over de gebaande paden!


Spieringsluis

De Spieringsluis kan nog een keer op ons bezoek rekenen! Er zijn overnachtingsmogelijkheden, boot-& kanoverhuur en wat gezellige horeca en dat helemaal midden in het groen! Op nog geen 20 km van huis!

Kom je niet uit deze buurt en heb je een fietsendrager, start je tour dan vanuit de jachthaven van Lage Zwaluwe ; je kunt hem dan natuurlijk ook in omgekeerde richting fietsen, maar ik zou zelf starten met de lange brug.

In het gebied zijn natuurlijk ook talloze wandelmogelijkheden!

Moe maar voldaan lagen wij op tijd gestrekt..

Vandaag dan toch maar even naar dat Jazzfestival …


63 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page